Hibaüzenet

  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementBase::execute($args = [], $options = []) should either be compatible with PDOStatement::execute(?array $params = null): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2244 of /ha3kgc/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /ha3kgc/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /ha3kgc/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /ha3kgc/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /ha3kgc/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /ha3kgc/includes/database/database.inc).

Echolink használat

Használati útmutató a rádióklubunk átjátszóin üzemelo Echolink node-hoz

A node (Echolink kapuállomás) létrehozásának célja, hogy az átjátszó az internet felöl a világ bármely pontjáról elérhető legyen, azon a világ bármely pontjáról, bármelyik EchoLink-re kapcsolódó átjátszó és bármelyik EchoLink felhasználóval forgalmazni lehessen.

1. Az átjátszóra érkező kapcsolat más felhasználó vagy átjátszó részéről:
Ebben az esetben CONNECTED szöveg, majd a kapcsolódó állomás hívójele hallható. A bemondás után rögtön lehet forgalmazni a bejelentkező állomással. A forgalmazás közben minden periódusnál meg kell várni amíg az átjátszó megáll, mert az Echolink felöl válasz csak ezután tud érkezni! Az EchoLink rendszer üzembe helyezése után az átjátszó utánfutási ideje minimálisra lett csökkentve, így ez az idő kb. 1 másodperc, tehát nem kell sokat várni. A kapcsolat bontásakor a számítógép bemondja az éppen kijelentkező állomás hívójelét, majd a DISCONNECTED szöveget. Amennyiben a TIMEOUT szöveget halljátok, abban az esetben a kapcsolatban hiba történt, a kapcsolat nem jött létre. Ennek több oka lehet, leggyakoribb a hibásan beállított portok a routeren, rosszul beállított tűzfal, esetleg internet kapcsolati problémák, stb.

2. Az átjátszóról DTMF paranccsal kimenő irányban kezdeményezett kapcsolat:
Ebben az esetben a kapcsolatot kezdeményező felhasználónak előzetesen tudnia kell az általa hívandó állomás Echolink azonosítóját (4, 5 vagy 6 jegyű szám) vagy az állomás rövid hívószámát.
Ahhoz, hogy az átjátszó vegye a DTMF parancsot, gyakorlatilag zajmentesen kell elérni.
Nem célszerű a rádió DTMF memóriájának használata, ha nem tudjuk a hangok hosszát minimum 200ms-re állítani, köztük legalább ugyanennyi szünettel.
Az elérhető és éppen aktív node-okról (csak az átjátszókról és a link-ekről) és azok hívószámairól tájékozódni lehet a http://www.echolink.org/links.jsp weblapon.
A kapcsolat létrehozásakor, miután az átjátszó tudta értelmezni a DTMF kódokat a CONNECTING TO és a hívott állomás hívójele kerül bemondásra. A kapcsolat létrejöttekor a CONNECTED bemondás hallható. Ezután használható a kapcsolat.
A lebontáskor a hívójel, majd a DISCONNECT szöveg hallható. Amennyiben a bebillentyűzött DTMF kód nincs a listában, vagy a hívott állomás nincs bekapcsolva, akkor a NOT FOUND bemondás hallható.
Nagyon fontos, hogy a QSO befejezése után a # dtmf kóddal bontsuk a kapcsolatot, mert ellenkező esetben a kapcsolat továbbra is él. Több külföldi átjátszón használatos még az egyik típusú időkorlát, ott forgalmazás nélkül bizonyos idő eltelte után automatikusan bontja a kapcsolatot.
Amennyiben a csatlakozási kísérlet során a kód beütése után ACCES DENIED szöveg hallható, akkor a kapcsolat tiltólista miatt nem tud felépülni.
Vannak országok, ahol csak bizonyos országok állomásait engedik csatlakozni, de a tiltásnak egyéb okai is lehetnek. Amerikai átjátszónál találkoztam már olyannal, hogy csak azokat az átjátszókat és linkeket engedi hozzácsatlakoztatni, amely előzetesen E-mail-ben engedélyt kérnek.

A rövid hívószámok rendszeréről szeretnék még néhány szót szólni. Annak érdekében, hogy ne kelljen megjegyezni 4-5-6 karakteres esetenként semmihez sem köthető számokat, ezért a magyar átjátszók rövid hívószámot kaptak.
Minden átjátszó rövid hívószáma 4 karakterből áll. Az átjátszó körzetszáma, majd frekvenciájának a tizedespontot követő 3 karakterét használjuk.
Például a HG2RVD-R esztergomi átjátszó a 145,787,5 MHz-en üzemel, rövidített hívókódja: 2787, node száma:185833. Másik példaként említhető a Dobogókőn a 434,600MHz-en működő HG7RUC átjátszó, melynek rövid hívószáma: 7600, node száma 340930.

A rövid hívószámokkal kapcsolatban még egy fontos információ: ezek a rövid hívószámok mindegyik EchoLink-re csatlakoztatott átjátszó estében változhatnak.
A HG3RVD kaposvári, a HG3RVF igali, a HG3RUD kaposvári, a HG3RUB dombóvári, a HG9RVC sátoraljaújhelyi, a HG7RUC dobogókői, valamint a HG9RVA kiskőháti átjátszók esetében ugyanígy használhatók, a többi átjátszó üzemeltetőitől kaphattok felvilágosítást az ott alkalmazott hívószámokról. A többi átjátszó területén tartózkodva a node számmal biztosan tudtok csatlakozni, a leírás végén minden Magyar átjátszó node száma megtalálható a nálunk alkalmazott rövidített számokkal együtt.
Sokan keverik a rövid hívó számokat és a node számokat.
Minden EchoLink rendszeren regisztrált felhasználó, link és átjátszó kap egy node számot mikor a regisztrációja elkészül. Mivel ezek a számok általában semmihez nem köthetők, nehezen megjegyezhetők, ezért az átjátszóinkban beprogramozásra kerültek a négyjegyű rövid hívószámok. A rádióamatőrök általában a körzetszámokkal, és a frekvenciákkal tisztában vannak, ezért esett a választás a korábban említett logika szerinti hívószám kiosztásra.

Egyéb vezérlő kódok:
Az átjátszó infó szövege meghallgatható a * hanggal.
A kapcsolatok állapota lekérdezhető az A hanggal.
A kapcsolat bontható a # -el.
Minden kapcsolat bontása: # #

3. Használat számítógép felöl

Számítógép felől kapcsolódva a következőkre érdemes odafigyelni az átjátszók használata során:
Felesleges csatlakozásokkal, majd néhány másodperc elteltével történő lecsatlakozásokkal ne idegesítsük az átjátszón tartózkodó társainkat. Minden csatlakozáskor és a kapcsolat bontásakor az átjátszó bemondja a rácsatlakozott állomás hívójelét, valamint a korábban említett szövegeket, ezért nem célszerű ezzel játszadozni.
Ezzel kapcsolatban jegyezném meg, hogy az átjátszó felhasználói kérése alapján amelyik állomás ezzel játszik,kitiltásra kerül!
Ha egy átjátszóra számítógépes oldalról rákapcsolódsz, majd miután egy másik átjátszóra szeretnél kapcsolódni, abban az esetben az első kapcsolatot bontanod kell, mert ellenkező esetben a két átjátszó is összekapcsolódik rajtad keresztül. Ezért is célszerű az EchoLink szoftver jobb oldalán lévő szöveges információkat elolvasni, ott látod, hogy ki van még ott rajtad kívül.
Ha egy egyéni állomásra kapcsolódsz számítógépen keresztül, akkor is ajánlott megnézni az ablakban levő információkat, mert akihez kapcsolódtál, az össze lehet kapcsolódva másik állomással, de akár átjátszóval is. Ekkor amit a másik félnek mondasz, kisugárzásra kerül az átjátszón is, amely nem mindig szerencsés.

Az átjátszók és az EchoLink rendszer használatához sok sikert kívánunk.

HG3GG Gábor EchoLink és átjátszó üzemeltető
HA3KGC Városi Rádióklub Kaposvár

Hívójel Rövid HSZ. NODE szám
HG0RVA-R 0600   406293
HG1RVB-R 1687   7649
HG2CR-L 2687   425800
HG2RUB-R 2625   150187
HG2RVD-R 2787   185833
HG2RVG-R 2750   246807
HG3RVA-R 3775   253657
HG3RVD-R 3637   58800
HG3RVF-R 3700   58700
HG3RUG-R 3625   64400
HG5RUG-R 3950   225722
HG7RUC-R 7600   340930
HG9RVA-R 9725   382993
HG3RUB-R 3800   56800
HG3RUD-R 3600   78600
HG9RVC-R 9775   411830
HG9RVD-R 9762   428776